آشنایی با مدل OSI در شبکه
در این پست از سایت رایان پشتیبان سعی داریم در مورد مدل OSI در شبکه برای شما توضیحاتی را ارائه کنیم . در شبکه پروتکل های مختلفی وجود دارد که یکی از آنها مدل OSI است که یکی از ابتدایی ترین پروتکل در زمینه شبکه به حساب می آید. در ادامه با ما همراه باشید تا در این زمینه اطلاعات لازم را کسب نمایید.
یکی از پایه ای ترین و در عین حال اصلی ترین مفاهیمی که می بایست یک کارشناس شبکه در مورد آن آگاه باشد مدل مرجع OSI است. در این جا می خواهیم درباره پروتکل توضیح داده و بعد درباره مدل OSI حرف بزنیم و به معرفی لایه های آن بپردازیم و در مقاله های بعدی به طور خاص به هر لایه آن خواهیم پرداخت.
پروتکل چیست؟
به مجموعه ای از دستورالعمل هایی که از گذشته در مورد آن توافق صورت گرفته است را پروتکل میگوییم و یا به شکل دیگر می توان گفت که پروتکل ها روال های کار را تعیین می کنند. به عنوان مثال پروتکل TCP؛ و یا چنان چه تمایل داشته باشیم بیرون از بحث های کامپیوتری هم مثالی بگیم می توانیم به پروتکل های بانک ها با همدیگر و … اشاره کرد.
ما در شبکه چه احتیاجی به پروتکل داریم؟
همان طور که از تعریف آن مشخص است می توان گفت که برای اجرای صحیح هر کار احتیاج به ترتیب و قانون تعیین شده ای داریم. برای مثال هنگامی که ۲ نفر به همدیگر می رسند فرد اول سلام می گوید و فرد دوم در پاسخ به سلام شخص اول جواب سلام را خواهد داد. این همان پروتکل می باشد؛ چرا که می دانیم در جواب این سلام پاسخ چه باید باشد. مطمئناً موقعی که شما بر روی یک آیکون در سایت ZERO TO HERO کلیک می کنید از قبل تعریف شده است که طبق پروتکل در صورتی که این آیکون را کلیک کرد فلان صفحه را به نمایش بگذارد.
در شبکه های کامپیوتری به این شکل است. از موقعی که یک دیتا ایجاد می شود و آماده ارسال می شود، تا موقعی که به پایان برسد، یکسری رخداد ها پش می آید که در قالب لایه های مدل OSI می باشد.
مدل OSI
این مدل در سال ۱۹۸۴ توسط ISO و یک سازمان بین المللی استاندارد می شود. در مدل OSI از ۷ لایه برای تشریح فرآیندهای مرتبط به ارتباطات شبکه استفاده می شود و هر کدام از لایه ها مسئول اجرای عملیات ویژه ای را برعهده دارند. مدل OSI برای یک مرجع و راهنما برای شناخت عملیات مرتبط به ارتباطات استفاده می شود. به منظور آشنایی با نحوه عملکرد یک شبکه، مطالعه مدل OSI مفید است.
مدل OSI دارای هفت لایه پایین است:
۱- Physical Layer
۲- Data Link Layer
۳- Network Layer
۴- Transport Layer
۵- Session Layer
۶- Presentation Layer
۷- Application Layer
روند کار در بستر شبکه موقعی که بسته به انتها می رسد از زیر به بالا می باشد. به این شکل که اول دیتا به شکل سیگنال و آن هم از لایه فیزیکی از کامپیوتر مبدا فرستاده می شود و تا موقعی که به انتها برسد چنان چه در میان راه به روتر ها برسد تا لایه سه که همان لایه Network می باشد بالا می آید و چنان چه به سوییچ ها برسد تا لایه دو بالا خواهد آمد (دلیل بالا آمدن در روترها تا لایه سه به دلیل آن است که روتر ها Device های لایه سه ای می باشند و تا این لایه می توانند پردازش نمایند و دلیل بالا آمدن در سوییچ ها تا لایه ۲ به علت آن است که سوییچ ها لایه دو ای می باشند و تا لایه ۲ می توانند پردازش کنند). و هنگامی که به کامپیوتر پایانی می رسید از لایه یک تا لایه هفت را به ترتیب نمایش می دهد.