۱۰ نکته مدیریتی مهم در پشتیبانی شبکه های کامپیوتری
در این مطلب می خواهیم ۱۰ نکته مدیریتی مهم در پشتیبانی شبکه های کامپیوتری برای شما ارائه کنیم. همان طور که می دانید کنترل کردن شبکه های کامپیوتری باعث می شود تا امنیت سیستم حفظ و دچار مشکل نشود ما نکاتی را در این زمینه برای شما آماده کرده ایم که با مطالعه این نکات می توانید کنترل بهتری در شبکه های کامپیوتری داشته باشید . پس در ادامه با ما همراه باشید.
پیاده کردن سیستم های کنترل شبکه کامپیوتری می تواند پر هزینه و زمان زیادی را بخواهد. این امر برای مدیران شبکه می تواند یک مشکل تازه باشد که باعث از بین رفتن بودجه شود. بهتر است پیش از خرید یکی از انواع بسیاری از سیستم های کنترل شبکه موجود، اول نکته های اولیه آن را یاد بگیرید. یک شرکتی برای حل این معضل ۱۰ مورد از اقدامات لازم برای کنترل بهینه شبکه کامپیوتری را معرفی می نماید.
۱. تهیه یک موجودی از سیستم های حیاتی
اسم این اطلاعات را می توان فهرست حیاتی زیرساخت شبکه قرار داد. راه های زیادی برای راه اندازی چنین فهرستی وجود دارد، از جمله قدم زدن در اطراف و مستند کردن تجهیزاتی که دارید، تا راه اندازی نرم افزار هایی که می توانند شبکه را اسکن کنند، تا تصویر واقعی از شبکه به شما بدهد. چنان چه شما تمایل داشته باشید به سکل دستی شبکه خود را بازبینی کنید، از سوئیچ مرکزی آغاز کنید و به مستند کردن آنچه به آن اتصال دارد بپردازید. تجهیزاتی مثل سرور ها، فایروال ها، روتر ها،سوئیچ های لایه توزیع و هر وسیله ای که شبکه و کاربران آن را فعال نگه می دارد را لحاظ نمایید.
۲. از استاندارد های انطباق Compliance Standards آگاه باشید. بدانید که کدام تجهیزات، برای چه مدت، نیاز به نظارت دارند.
پیش از راه اندازی ابزارهای کنترل شبکه، مشاهده کنید که آیا احتیاج به پیروی از استانداردهای انطباق وجود دارد. این استانداردها شامل موردهای مثل PCI، Sarbanes-Oxley و HIPAA می شوند. برخی اوقات ادمین های شبکه به جهت انطباق با این استانداردها، سیستم های گوناگونی می خرند. این احتمال دارد منجر به داشتن سیستم های جدا از هم برای انطباق با استانداردها و سیستم های مدیریت و عیب یابی شبکه شود.
۳. در فرایند مدیریت خود تغییر اعمال کنید.
زمانی که بسیاری از سیستم های اصلی در شبکه خود را مستند نمودید، به اجرای یک روش مدیریت تغییرات که برای شبکه شما مناسب است بیاندیشید. دیده می شود که اشخاص از فرایند های مدیریت تغییرات شبکه موجود در شغل های گذشته خود تقلید می کنند یا کاری ابتدایی انجام می دهند که مدیرانشان را راضی کند. برای هر سیستم در لیست حیاتی زیرساخت شبکه خود، می بایست به شکل جداگانه گزارشی از همه ی تغییرات و شخصی که آنها را انجام داده است، تهیه کنید.
۴. آیکون های وضعیت با نقشه همراه داشته باشید.
زمانی که سیستمی برای کنتزل شبکه انتخاب می کنید، از توانایی آن برای تولید نقشه با آیکون های وضعیت اطمینان داشته باشید. برای همه ی تجهیزات شبکه ای که در فهرست حیاتی زیرساخت شبکه خود دارید، آیکون بیافزایید. این نقشه را در مکانی که گروه پشتیبانی شبکه شما قرار دارد، نمایش دهید. بسیاری از سیستم هایی که دارای توانایی ارائه نقشه می باشند، اجازه داخل شدن متعدد را به کاربران می دهد تا امکان دیدن نقشه ها در محیط های گوناگون وجود داشته باشد.
۵. وابستگی ها را در نظر بگیرید.
در یک شبکه، برخی سیستم ها به همدیگر وابسته هستند. در صورتی که شما در حال مشاده از راه دور هستید و یک روتر در آنجا مشکل پیدا کرد، به شما اخطار می دهد که روتر و همه تجهیزات در آن محیط تحت نظارت شما، با مشکل مواجه گردیده است. بعضی ابزارهای نظارت شبکه به شما امکان وابستگی را می دهد تا زمانی که یک روتر متوقف شود، شما با مجموعه ای از اخطار ها مواجه نشوید. شما فقط یک هشدار برای اینکه بدانید همه سایت آفلاین شده است، دریافت می کنید که برایتان کافی است.
۶. نصب سیستم هشدار
سیستم هشدار می بایست بر حسب ساعت های کارکرد کارکنان IT باشد. بسیاری شرکت ها از پشتیبانی ۲۴ ساعته برخوردار نمی باشند. بسیاری شرکت های متوسط و متوسط به بالا، از پشتیبانی حضوری در طول روز و سیستم آماده برای جواب دهی (On Call) برای بیرون از ساعت های اداری بهره می برند. همه اخطار های مرتبط به مسائل زیرساخت حیاتی شبکه می بایست به این کارمندان رجوع شود. ارسال هشدار به گروه مسئول سرور و برنامه های کاربردی هم در ساعت های اداری می تواند مفید باشد.
۷. در پی دریافت اطلاعات تکمیلی از تمامی سیستم های مهم و برنامه های مورد نیاز باشید.
خیلی به گوش می خورد که مردم می گویند؛ ما هشداری به دستمال رسیده است که شبکه با مشکلی مواجه شده است، ولی اطلاعات کافی برای بازبینی اینکه چه چیز موجب آن شده است، نداریم. حداقل کاری که در این شرایط می بایست اصورت گیرد عبارت است از:
• به رویدادهای ذخیره شده روی تجهیزات سرور ها و شبکه توجه نمایید. از داشتن فضای کافی برای ذخیره رویداد ها برای مدت زمان طولانی اطمینان حاصل کنید. در صورتی که این کار شدنی نیست، از این اطلاعات به شکل مرتب پشتیبان گیری کنید.
• گزارشی از ترافیک ورودی و خروجی تجهیزات شبکه موجود در فهرست حیاتی زیرساخت شبکه خود، تهیه نماید. از امکان ردیابی اشخاصی که به آن سیستم ها اتصال دارند و اطلاعاتی را که دانلود یا آپلود نمموده اند، اطمینان حاصل کنید.
• در حالت ایده آل شما می بایست به شکل مرتب از اطلاعات مشخصی از برنامه های کاربردی گزارش تهیه نمایید، برای مثال اینکه چه فایل هایی در فضای اشتراکی شما مورد دسترسی قرار دارد چه درخواست هایی از پایگاه های داده ای صورت گرفته است و کدام صفحه های از وبسایت شما بازدید شده اند.
۸. در مورد سیستم امنیتی و استاندارد ها و دریافت اطلاعات شبکه تصمیم بگیرید.
اخطاری که تعیین کند، سیستم راه اندازیشده روی شبکه شما از کار افتاده و یا این که بار ترافیکی زیادی دارد، مهم به نظر می آید، ولی این سیستم زمانی می تواند اثر گذار باشد که توانسته باشد علت های احتمالی وجود مشکل را هم گزارش دهد. گرد آوری این اطلاعات با استفاده از یکی از پروتکل های کنترل شبکه استاندارد مثل SNMP و WMI امکان پذیر می باشد.
۹. حد شبکه خود را از یاد نبرید. اطلاعات ورودی و خروجی آن کنترل نمایید.
بعضی وقتها به فایروال ها و فیلترهای اینترنت بیش از اندازه اعتماد می شود. در صورتی که اعتقاد بر این است که فایروال ها و فیلتر ها از اجزای حیاتی هر شبکه هستند، ولی بر روی اطلاعات ورودی و خروجی شبکه هم بایستی کنترل انجام شود. این امر با با بررسی جریان ترافیک شبکه و پیاده کردن سیستم های تشخیص نفوذ (IDS) امکان پذیر است .
۱۰. فرآیند یا سیستمی که برای دنبال کردن فعالیت های افراد و تجهیزات شبکه داشته باشید.
در پایان، با دارا بودن سیستم کنترل و هشداردهی برای همه تجهیزات شبکه موجود در فهرست حیاتی زیرساخت شبکه، می بایست به راه های شناسایی محل اتصالات در شبکه توجه نماید. راهنما های زیادی برای ردیابی میزبانهای شبکه وجود دارد. امکان اجرای این کار به شکل دستی با داخل شدن به سوئیچ ها و بازبینی جداول آدرس MAC وجود دارد. بسیاری برنامه کاربردی برای انجام این کار به شکل خودکار هم به بازار آمده است که امکان جستجوی ساده آدرس MAC، آدرس IP و نام کاربری را فراهم می سازد. شرکتی برای نیل به هدف بیشتر شدن اطلاعات مشتریان، به تهیه بلاگ هایی کاربردی در زمینه راه کارهای IT، معرفی تجهیزات شبکه و ارائه راه حل هایی مفید برای مقابله با مشکلات روزمره شرکت ها با زیرساخت شبکه خود، دست زده است. امید است این اقدامات احتیاج مخاطبان ما را در سطح استاندارد های جهانی مورد نظر شرکت، تامین کند .