ساختار کابل شبکه بهم تابیده شده (Twisted-Pair) از سیمهای رنگی به یکدیگر تابیده شده تشکیل شده است که دارای قطر ۰.۴ تا ۰.۸ میلیمتر هستند. اینکه تعداد سیمها به چه تعداد باشد به نوع کابل بستگی دارد. هر جفت سیم با یکدیگر تنیده شده است و تمام جفتها در یک غلاف پلاستیکی قرار داده شدهاند.
از کابل شبکه بهم تابیده شده در ایجاد ارتباط در یک شبکه محلی استفاده میشود و یکی از پرکاربردترین انواع کابل شبکه و تجهیزات شبکه است. در برقراری ارتباط بین چند کامپیوتر که به آن شبکه اترنت گفته میشود از کابل شبکه بهم تابیده شده استفاده میکنند. کابلهای به هم تابیده در شبکههای اترنت شامل چهار جفت سیم هستن که درون یک کابل قرار گرفتهاند.
برای دریافت خدمات کابل کشی شبکه از طریق شماره ۰۲۱۲۲۳۴۰۴۷۶ با ما در ارتباط باشید.
اجزای تشکیل دهنده زوج سیم مسی
خیلی از افرادی که برای انجام شبکه سازی سیستمهای خود از کابل شبکه بهم تابیده شده استفاده میکنند اطلاع دقیقی از ساختار آن ندارند اما باید دانید که مس بخش اصلی انتقال دهنده اطلاعات در کابل شبکه بهم تابیده شده است که در انواع مختلف با فلزات دیگر مانند آلومینوم فولاد ساخته میشوند؛ به همین دلیل برای اطلاع دقیقتر ما تصمیم داریم تا ساختار این کابل را بهطور کامل برای شما تشریح کنیم.
۱. هسته اصلی کابل زوج به هم تابیده
برای شناخت بهتر کابل شبکه بهم تابیده شده باید از هسته مرکزی آن یا مغزی کابل شروع کنیم. در بخش مرکزی این کابل و در پشت روکشها یک مغزی قرار ارد که کار انتقال دیتا را انجام میدهد. این مغزی یک نوع رسانا است که اصلیترین بخش کابل هم هست. رساناهایی که در ساخت کابل شبکه بهم تابیده شده استفاده میشود به ۳ دسته تقسیم میشود.
- استفاده از مس برای ساخت همه سیمهای به کار رفته در ساخت کابل کخ به آن CCC میگویند.
- هسته اصلی سیم رسانا از آلومینوم بوده و دارای روکشی از مس است. این نوع کابل را CCA میگویند.
- از فولاد برای ساخت مغزی سیم این کابلها استفاده شده است و یک روکش مسی هم روی آن به کار رفته است. به این سیمها CCB میگویند.
۲. زوج های بهم تابیده شده
اگر درون کابل شبکه بهم تابیده شده را باز کنید ۴ عدد سیم را میبینید که با رنگهای سفید نارنجی، سفید قهوهای، سفید آبی و سفید سبز از یکدیگر متمایز شدهاند. هر کدام از این سیمها درون خود ۲ سیم رسانا دارند که جمع سیمهای درون کابل را به ۸ عدد میرسانند. برای جدا کردن دو سیمی که درون یک محافظ قرار دارند از یک EMI همسان استفاده میکنند که یک اختلاف فاز ۱۸۰ درجهای ایجاد میکند. با این کار دیگر نویز موجود حذف میشود.
۳. محافظهای به کار رفته در کابل شبکه بهم تابیده شده
برای محافظت از سیمهای کابل زوج به هم تابیده از شیلد و فویل استفاده میکنند. این لایههای محافظتی توانایی کاهش تداخلات و نویز را تا حدود بسیاری دارند. در صورتی که کابل دارای شیلد باشد به آن Shielded Twisted Pair میگویند این نوع کابلها را به اختصار STP نامیده میشوند. اما کابلهایی هم هستند که هیچ گونه شیلد و فویلی ندارند که به آنها UnShielded Twisted Pair میگویند، این مدل از کابلها را UTP مینامند.
اما کابلهای STP در انواع مختلفی ساخته میشود که در ادامه به تشریح آن میپردازیم.
- در صورتی که به دور تمام زوجها یک فویل کشیده شده باشد به آن FTP میگویند.
- اگر برای هر زوج یک شیلد قرار داده باشند به آن S/UTP میگویند.
- SF/UTP نوع دیگری است که برای همه زوجها هم شیلد و هم فویل قرار داده شده است.
- در صورتی که از یک شیلد برای همه زوجها استفاده شود و دور هر زوج یک لایه فویل قرار بدهند به آن S/FTP میگویند.
- در F/FTP برای همه زوجها و برای هر جفت از آنها یک لایه از فویل در نظر گرفته شده است.
- در نوع U/FTP برای هر جفت سیم یک لایه از فویل قرار دادهاند.
۴. سیم اتصال به زمین
بعضی از قسمتها در ساخت کابل شبکه بهم تابیده شده جزء موارد اختیاری هستند. سیم اتصال به زمین یا همان earth توانایی جدا کردن نویز از کابل را دارد. همچنین این سیم میتواند از تیجاد تداخل در سیمها نیز جلوگیری کند. وجود این سیم فلزی درون کابل الزامی نیست اما برخی از کابل زوج به هم تابیده آن را دارند.
۵. یک لایه از پلاستیک برای جلوگیری از نویز
این بخش نازک یک واسطه بین شیلد و زوجهای به یکدیگر تابیده است که توانایی جلوگیری از تأثیرگذاری نویز را دارد. این قسمت هم مانند بخش قبلی وجود آن اختیاری است.
۶. Cross web
کراس وب یکی دیگر از بخشهای اختیاری در کابل شبکه بهم تابیده شده است. این قسمت از یک رول کوچک پلاستیکی ساخته شده است که با عبور از میان کابل هر ۴ سیم را از یکدیگر جدا میکند و باعث جلوگیری از نویزدار شدن کابل میشود.
۷. روکش بیرونی کابل
یکی دیگر از بخشهای اختیاری در کابل شبکه بهم تابیده شده همین روکش بیرونی است. این بخش توسط کاربر دیده میشود و دیگر اجزای کابل درون آن قرار دارد. به این ترتیب میتواند بخشهای انتقال دهنده اطلاعات را از آسیب فیزیکی حفظ کند. اما روکشها در سه نوع استفاده میشوند.
بیشتر بخوانید: تفاوت کابل فیبر نوری و کواکسیال و جفت بهم تابیده چیست؟
روکش پی وی سی
در صورتی که کابل دارای روکش PVC باشد میتوان از آن در بخشهایی که به ولتاژ پایین احتیاج است استفاده کنیم. کیفیت این روکشها برای محیطهای خارجی زیاد مناسب نیست به همین دلیل از این نوع کابل بیشتر در محیطهای داخلی استفاده میشود. مزیت خوب این کابلها قیمت ارزان آن است که استفاده از آن را زیاد کرده است. عیب این کابل هم مواد سازنده آن است که در هنگام سوختن موجب ایجاد گاز هیدروژن کلراید میشود.
روکش LSZH
اولین مزیت روکش LSZHدر کابل زوج به هم تابیده موادی هست که در ساخت آن به کار بردهاند، زیرا در هنگام آتش سوزی دیگر موجب انتشار دود و مواد سمی مانند کلر و فلوئور نمیشود. اما از معاب این نوع کابل به گران بودن آن میتوان اشاره کرد. لازم به ذکر است که این کابلها برای محیطهای باز و بیرونی مناسب نیستند.
روکش PE
بهترین روکش به کار رفته در ساخت کابل شبکه بهم تابیده شده همین PE یا پلی اتیلن است. این نوع روکش از مفاومت بسیار بالایی برخوردار است و میتوانند در محیطهای داخلی و خارجی به خوبی دوام آورد. به علاوه مقاومت بالای این روکش در برابر دما، آب، آتش و … از دو نوع قبلی خیلی بهتر است. لازم به ذکر است که این نوع روکشها را به تنهایی استفاده نمیکنند و از آنها به عنوان یک لایه رویی بر روی دو نوع روکش قبلی استفاده میشود. از معایب این نوع روکشها قیمت بالای آنها است.
نحوه عملکرد کابل شبکه بهم تابیده شده
عملکرد کابل زوج به هم تابیده شده در بخشهای مختلف مانند Fast Ethernet و Gigabit Ethernet با یکدیگر متفاوت است. در بخش Fast Ethernet که سرعتی معادل ۱۰۰ مگابایت دارد یک زوج برای انتقال دیتا و یک زوج دیکر برای دریافت دیتا به کار میروند. اما در بخش Gigabit Ethernet و دیگر استانداردهای موجود که سرعتی معادل ۱ گیگابایت دارند از هر ۴ زوج برای انتقال و دریافت دیتا استفاده میشود.
سوکت کابل شبکه بهم تابیده شده
برای ایجاد شبکه و برقراری ارتباط بین کابلها باید از سوکت استفاده کرد. سوکت استفاده شده برای کابل زوج به هم تابیده از نوع RJ45 است.