متخصص شبکه های کامپیوتری یکی از افرادی است که به احتمال زیاد تا کنون همه ما در خصوص رفع مشکلات شبکه ، چه در سطح خانگی و چه شرکتی به او مراجعه کردهایم. اما آیا از اهمیت حضور این فرد به عنوان پشتیبان شبکه در یک شرکت فعال در حوزه خدمات شبکه و پشتیبانی شبکه آگاه هستید؟ آیا میدانید که وظایفش چیست و آینده کاری این شغل در ایران چگونه است؟
اگر پاسخ این سؤالات را در خصوص متخصص شبکه های کامپیوتری نمیدانید، در ادامه این مقاله همراه ما باشید. در ادامه نگاهی به تعدادی از وظایف و مهارتهای متخصص شبکه خواهیم داشت. لازم به ذکر است که تمام افرادی که به عنوان کارشناس شبکه در مجموعه رایان پشتیبان در حال فعالیت هستند، در زمینه کاری خود بهترین بوده و همواره در تلاشاند که سریعترین و بهترین استراتژی را به منظور راه اندازی و مدیریت شبکه در اختیار شما قرار دهند.
متخصص شبکه های کامپیوتری کیست؟
فرقی نمیکند که صاحب یک شرکت هستید و یا در خانه خود از شبکه های اینترنتی استفاده میکنید؛ شما قطعاً به یک متخصص شبکه های کامپیوتری نیاز دارید تا با استفاده از دانش و مهارت وی از عملکرد بدون اختلال شبکه و دسترسی راحت اعضای شبکه به دادهها، اطمینان حاصل کنید.
معمولاً افرادی که در این زمینه در حال فعالیت هستند، وظیفه بررسی عملکرد صحیح زیرساختهای شبکه و نرم افزارهای فعال در آن را به عهده دارند. در نتیجه با نظارت دائم آنها روی شبکه، میتوان مطمئن بود که امنیت دادههای موجود در شبکه تضمین شده و تمامی ارتباطات به صورت رمزنگاری شده، برقرار هستند.
وظایف متخصص شبکه های کامپیوتری چیست؟
طراحی شبکه
یکی از اولین وظایفی که به عهده یک متخصص شبکه های کامپیوتری قرار دارد، طراحی شبکه است. متخصص شبکه باید با در نظر داشتن نیاز مشتری، طراحی شبکه را به نحوی انجام دهد که هم پاسخگوی نیاز فعلی مجموعه بوده و هم قابلیت توسعه و تغییر در آینده را داشته باشد.
نصب و راه اندازی شبکه
بعد از آنکه طراحی شبکه به صورت کامل بهینه و با هزینهای مقرون به صرفه انجام شد، نوبت به اجرای شبکه می رسد. کابل کشی شبکه ، یکی از اقداماتی است هنگام نصب و راه اندازی شبکه باید به آن توجه شود. چرا که هزینه کابل کشی شبکه و کیفیت عملکرد آنها، به نوع کابل انتخابی بستگی دارد.
مانیتورینگ شبکه
مانیتورینگ شبکه یکی دیگر از وظایف متخصص شبکه های کامپیوتری است که به منظور نظارت و تحلیل شبکه انجام میشود. با استفاده از ابزارهای مانیتورنگ شبکه ، میتوان به موقع متوجه مشکلات موجود در شبکه شده و با استفاده از ابزار دیگر به صورت ریموت و یا حضوری آنها را رفع کرد.
امنیت شبکه
امنیت شبکه ، یکی از مهمترین وظایف کارشناس شبکه است که با استفاده از نرم افزارهای مختلف، قابل انجام است. یک متخصص شبکه باید با استفاده از لایههای مختلف امنیتی که برای شبکه در نظر میگیرد، از ورود انواع بدافزار، هکر و … به منظور تخریب عملکرد سیستم و همچنین سرقت اطلاعات، جلوگیری کند.
بهروزرسانی تجهیزات شبکه
تجهیزات شبکه شامل بخشهای مختلف از جمله نرم افزار و سخت افزار است. نرم افزارهای فعال در شبکه باید به صورت مداوم بهروز شوند تا باگهای داخلیشان برطرف شده و راهی برای نفوذ نداشته باشند.
تجهیزات سخت افزاری شبکه نیز به مرور زمان فرسوده میشوند باید با تجهیزات بهروزتر جایگزین شوند. البته در برخی موارد، با توجه به تغییری که در مجموعه ایجاد میشود، باید به تجهیزات اضافه یا کم نمود. که تصمیم برای زمان انجام هریک از این امور، به عهده متخصص شبکه های کامپیوتری است.
بهروز کردن دانش شبکه
هیچ کس در حرفه خود موفق نخواهد بود، مگر آنکه خود را با جدیدترین مهارتهای مربوط به حرفهاش بهروز نگه دارد. خصوصاً در بحث شبکه که روزبهروز به تعداد هکرها و روشهای نفوذ به سیستم، افزوده میشود.
مهارتهای مورد نیاز متخصص شبکه های کامپیوتری
یک متخصص شبکه برای آنکه بتواند در زمینه کاری خود موفق باشد، باید بتواند سطح تخصص و مهارتهای خود را در هر یک از مواردی که در ادامه بیان میکنیم، افزایش دهد:
- تحلیل عملکرد سیستم، با انجام این کار میزان کارآمدی هریک از تجهیزات شبکه ارزیابی شده و تأثیر هریک از آنها بر عملکرد کلی شبکه، مشخص میشود.
- شناسایی مشکلات شبکه به منظور رفع هریک از آنها در کوتاهترین زمان ممکن
- بررسی شاخصهای عملکرد سیستم به منظور تقویت و تصحیح عملکرد بخشهای مختلف شبکه
- تعیین مدت زمان و شیوه نگهداری از هریک از تجهیزات شبکه
- آشنا با نحوه کار با نرم افزارهای مدیریت دسترسی مانند Citrix Hot و Tivoli
- آشنا با نحوه کار با نرم افزارهای مدیریت مانند Cisco Systems CiscoWorks
- آشنا با نحوه کار با نرم افزارهای پیکربندی شبکه مانند Microsoft Windows Sysprep و Puppet