سوئیچ شبکه وسیله ای کوچک است که برای متمرکز و جمع کردن ارتباطات بین چندین دستگاه متصل در یک شبکه محلی (LAN) مورد استفاده قرار میگیرد. اما سؤالی که برای بسیاری از افراد ایجاد میشود این است که با وجود چند دستگاه مختلف برای اتصال کامپیوترها در یک شبکه، مانند روتر و هاب، چه زمانی باید از سوئیچ استفاده کرد؟ اگر شما هم در رابطه با انواع سوئیچ شبکه و کاربرد هریک از آنها سؤالی دارید، در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
[lwptoc width=”full”]مجموعه رایان پشتیبان در زمینه ارائه خدمات شبکه شامل نصب و راه اندازی شبکههای کامپیوتری ، کابل کشی شبکه و … در حال فعالیت است. در صورتی که در رابطه با اجرای شبکه های کامپیوتری و همچنین خرید تجهیزات شبکه سؤالی دارید، میتوانید در یک جلسه با مشاوره تخصصی شبکه شرکت کنید. بهتر است که قبل از عقد قرارداد پشتیبانی شبکه ، پاسخ کلیه سوالاتتان را در رابطه با هزینهها و نحوه ارائه خدمات از متخصص شبکه های کامپیوتری دریافت کنید.
سوئیچ شبکه چیست؟
همانطور که گفته شد، سوئیچ یک دستگاه سختافزاری بوده که دارای چندین ورودی است. برای هر دستگاهی که به این دستگاه متصل است، یک آدرس اختصاصی تعیین میشود. در نتیجه بر اساس این آدرس که به عنوان آدرس کنترل دسترسی رسانه یا آدرس MAC شناخته میشود، دادههای ورودی به کجا انتقال داده شوند؛ بنابراین، میتوان گفت که یک سوئیچ دارای یک جدول است که کلیه آدرسها را در خود نگهداشته و آدرس هر پورت را با آدرس درون جدول، تطبیق میدهد. بر این اساس مشخص میشود که اطلاعات کدام یک از شبکههای درون شبکه باید انتقال داده شوند.
جدول مک آدرس در سوئیچ
جدول مک آدرس دارای دو بخش گیرنده و فرستنده است. زمانی که دستگاههای فرستنده متصل به پورتها، دادهای ارسال میکنند، سوئیچ مک آدرس دستگاه را خوانده و با آدرسهای موجود در جدول مقایسه میکند. در صورتی که آدرس فرستنده وجود نداشته باشد، به جدول اضافه میشود. در نتیجه این جدول به مرور زمان کامل میشود.
سپس سوئیچ آدرس فرستنده را گیرندهها مقایسه میکند. در صورتی تطابقی در جدول وجود نداشته باشد، دادههای ارسالی به تمامی پورتهای گیرنده ارسال میشود. دادهها تنها توسط یک پورت دریافت شده و توسط بقیه پورتها رد میشود.
انواع سوئیچ شبکه
سوئیچ غیر مدیریتی
سوئیچهای غیر مدیریتی، یکی از انواع سوئیچ شبکه است که با تنظیمات پیکربندی ثابتی در بازار موجود بوده و به فروش میرسد. به عبارت دیگر، بعد از خرید سوئیچ غیر مدیریتی، تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که آن را به برق زده و دستگاههای مد نظرتان را به آن متصل کنید؛ بنابراین شما مجوز ایجاد تغییر در تنظیمانت اولیه سوئیچ غیر مدیریتی را ندارید.
سوئیچ مدیریتی
سوئیچ مدیریتی شبکه، همانطور که از نامش مشخص است، برخلاف سوئیچهای غیر مدیریتی، به شما این امکان را میدهد تا تنظیمات هر پورت را به صورت اختصاصی تعیین کنید؛ بنابراین مانیتورینگ شبکه با استفاده از این نوع سوئیچ به راحتی قابل انجام است؛ گرچه زمان زیادی برای اعمال تنظیمات مور نظر، نیاز است.
سوئیچ مدیریتی هوشمند
این سوئیچ شبکه، همانطور که از نامش مشخص است، تا اندازه ای شبیه به سوئیچهای مدیریتی هستند، با این تفاوت که پیکربندی و تنظیمات آنها سادهتر است.
تعداد پورتهای هریک از این انواع، متفاوت است. بهطور معمول برای کاربردهای خانگی، از سوئیچهایی با ۴ الی ۸ پورت استفاده میشود. در حالی که برای کاربردهای شرکتی در مجموعههای بزرگ، از سویئچهایی با ۳۲ الی ۱۲۸ پورت استفاده میشود.
البته در صورتی که در کاربرد خانگی یا شرکتی، به تعداد پورت بیشتری نیاز باشد، میتوان از اتصال چند سوئیچ به یکدیگر استفاده کرد.
نحوه استفاده از سوئیچ شبکه
نحوه استفاده از سوئیچ شبکه، بسته به اینکه از کدام نوع و در چه مقیاسی استفاده میکنید، متفاوت است. سوئیچهایی که در کاربردهای خانگی مورد استفاده قرار میگیرند، نیاز به تنظیمات خاصی نداشته، جز آنکه کامپیوترها را به آن وصل کرده و در نهایت سوئیچ را به برق متصل کرد.
اما در مجموعههایی که به طیف وسیعی از امکانات نیاز است، مسلماً با استفاده از یک سوئیچ ساده نمیتوان به خیلی از امکانات پیشرفته دست پیدا کرد! در این مواقع بهتر است که از سوئیچهای مدیریت شده با قابلیتهایی نظیر مانیتورینگ SNMP، پشتیبانی QoS و … استفاده شود.
سوئیچهای مدیریتی، در دو نوع سنتی و مدرن در بازار موجود هستند. در نوع سنتی، برای ارسال دستورهای کنترلی، باید از خط فرمان یونیکس استفاده شود. در حالی که در نوع مدرن، از رابطهای مبتنی بر وب، مشابه با روتر خانگی استفاده میشود.
کاربرد انواع سوئیچ شبکه
کاربرد سوئیچ غیر مدیریتی
با توجه به اینکه برای نصب و راه اندازی این نوع سوئیچ نیاز به زمان و اجرای تنظیمات پیچیدهای نیست، استفاده از آنها برای شبکههای کوچک یا کاربردهای خانگی توصیه میشود. به عنوان مثال برای کاربردهایی که به صورت موقتی نیاز به اتصال چند دستگاه نیاز بوده یا هدف ساده شدن نصب اکسس پوینتهای بیسیم است.
کاربرد سوئیچ مدیریتی
همانطور که گفته شد، پایش شبکه با استفاده از این سوئیچ به راحتی قابل انجام است. چرا که با استفاده از این سوئیچ میتوانید از طریق پروتکل SNMP، به کلیه اطلاعات اساسی در مورد شبکه مانند وضعیت دستگاههای موجود در شبکه، امنیت شبکه ، پهنای باند مورد استفاده، خطاهای شبکه و … دسترسی داشت. پس اگر با اجرای شبکه LAN نیاز به کنترل ترافیک شبکه و استفاده از سرویسهای پیشرفته نیاز دارید، استفاده از این سوئیچ شبکه را به شما توصیه میکنیم؛ بنابراین برای عیب یابی شبکه های کامپیوتری ، دیگر نیاز به حضور فیزیکی پشتیبان شبکه نیست. چرا که به صورت ریموت با استفاده از Command Line و رابط کاربری وب از راه دور قابل مدیریت و کنترل است.
کاربرد سوئیچ مدیریتی هوشمند
با توجه به اینکه این نوع سوئیچ، تا اندازه ای شبیه به سوئیچهای مدیریتی است اما استفاده از آن راحتتر است، برای شبکههای متوسط مورد استفاده قرار میگیرند. مدیریت هر یک از سوئیچها باید به صورت مجزا از هم برای نظارت بر پورتها، لینکها و … انجام شود.
تفاوت سویئچ و هاب
هاب یکی دیگر از تجهیزات متصل کننده است که در شبکه برای دریافت و انتقال داده مورد استفاده قرار میگیرد. اما مهمترین تفاوتی که با سوئیچ دارد، نحوه عملکرد آن در رابطه با نحوه انتقال دادهاست. در هاب، هیچ جدولی برای انتقال دادهها وجود ندارد. در نتیجه داده دریافتی به تمام گیرندهها ارسال شده که همین مسئله موجب افزایش بیهوده ترافیک سایت میشود.
شاید افزایش ترافیک شبکه برای کاربردهای خانگی چندان قابل توجه نباشد، اما در مجموعههایی که اتصالات زیادی در شبکه برقرار بوده و نرمافزارهای پیچیدهای در حال کار هستند، قطعاً این مسئله آسیب زننده خواهد بود.
پس اگر در حال حاضر از هاب به عنوان یک از انواع تجهیزات شبکه استفاده میکنید و قصد بهبود عملکرد شبکه را دارید، بهتر است به فکر جایگزین کردن هاب با سوئیچ باشید؛ و از هاب تنها زمانی استفاده کنید که سوئیچ فعلی خراب شده و شما نیاز به یک تجهیز متصل کننده دارید.
تفاوت سوئیچ و روتر
از سوئیچ برای شبکه کردن چند دستگاه و از روتر برای اتصال چند شبکه بهم استفاده میشود؛ بنابراین اگر شما قصد دارید پرینتر یا کامپیوتر که یک شبکه هستند را به یک شبکه دیگر مانند اینترنت متصل کنید، باید از روتر استفاده کنید.