عیب یابی شبکه های کامپیوتری ساده و سریع خواهد بود، اگر با مشکلات رایج آن و روش رفع هرکدام به خوبی آشنایی داشته باشید.
هدف اصلی از نصب و راه اندازی شبکه های کامپیوتری بهبود کیفیت برقراری ارتباط بین بخشهای مختلف یک مجموعه، ذخیره سازی امن اطلاعات، کاهش هزینهها و … است؛ اما با توجه به اینکه در یک شبکه تعداد زیادی نرم افزار و سخت افزار به صورت کابلی و یا بی سیم با یکدیگر در ارتباط هستند، احتمال اینکه هر یک دچار مشکل شده و عملکرد سایر قسمتهای شبکه را هم تحت تأثیر قرار دهد، وجود دارد.
یکی از مهمترین نکاتی که برای عیب یابی شبکه های کامپیوتری باید در نظر داشت، این است که برای شناسایی به موقع مشکل شبکه، باید از ابزارهای مانیتورینگ شبکه استفاده کرد؛ به عبارت دیگر، در صورتی که سیستم مانیتورینگ شبکه یا پایش در مجموعه شما مشغول به کار باشد، در صورت وقوع هرگونه مشکل شما را مطلع میکند؛ بنابراین با استفاده از این ابزار، در صورتی که مشکلی در شبکه ایجاد شود، دیگر نیازی به صرف زمان زیاد جهت پیدا کردن مشکل نخواهد بود.
مجموعه رایان پشتیبان در زمینه خدمات شبکه و پشتیبانی آن در حال فعالیت است. در صورتی که شما قصد دارید با اجرای شبکه از مزایای آن بهرهمند شوید، میتوانید در یک جلسه مشاوره تخصصی شبکه شرکت کرده و قبل از عقد قرارداد پشتیبانی شبکه، سؤالات خود را در مورد تعرفه خدمات پسیو شبکه، هزینه خدمات پشتیبانی شبکه و … بپرسید.
اهمیت عیب یابی شبکه های کامپیوتری
همانطور که گفته شد، هدف اصلی استفاده از شبکه، بهبود روشهای برقراری ارتباط بین بخشهای مختلف مجموعه با یکدیگر و با مشتریان است. علاوه بر این، به طور معمول دادههای مجموعه روی فضاهای مخصوص که برای ذخیره سازی اطلاعات در شبکه در نظر گرفته شدهاند، ذخیره میشوند. در نتیجه اگر مشکلی در شبکه ایجاد شود، نه تنها ارتباطات تحت تأثیر قرار میگیرد، بلکه ممکن است دیوارهای امنیتی شبکه از بین رفته و راه برای ورود هکرها به سیستم باز شود!
عیب یابی شبکه های کامپیوتری چگونه انجام میشود؟
برای عیب یابی شبکه، قبل از هر چیز باید بدانید که مشکل ایجاد شده چیست، چند وقت است که ایجاد شده و روی عملکرد کدام یک از بخشهای شبکه تأثیرگذار است. شاید پاسخ به این سؤالات برای شما پیش پا افتاده به نظر برسد، اما جواب هریک از این سؤالات، کمک زیادی به شما جهت رفع سریع مشکل میکند.
بررسی سخت افزار شبکه
اولین گام عیب یابی شبکه های کامپیوتری، بررسی تجهیزات سخت افزاری شبکه است. شما باید تمامی تجهیزات سخت افزاری را چک کنید، اطمینان حاصل کنید که روشن بوده و به درستی وظیفهشان را انجام میدهند. قطعی روتر یا یکی از اتصالات شبکه، در بسیاری از موارد موجب ایجاد مشکل در عملکرد کلی شبکه میشود. اطمینان حاصل کنید که تمام کلید و سوئیچها در وضعیت صحیح قرار گرفته و اصطلاحاً نپریدهاند. به عنوان آخرین راه حل، میتوانید به مدت ۶۰ ثانیه تمام تجهیزات سخت افزاری را خاموش کرده و مجدداً آنها را روشن کنید.
دستور آی پی کانفیگ
پنجره کامند را باز کرده و دستور ipconfig را تایپ کنید. Default Gateway که در آخر لیست قرار دارد، آی پی آدرس روتر شبکه شما است. آی پی آدرس کامپیوتر، مقابل IP Address قرار دارد. اگر آدرس IP رایانه با ۱۶۹ شروع شود، به این معناست که کامپیوتر آدرس درستی دریافت نمیکند. اگر با چیزی غیر از ۱۶۹ شروع شود، به رایانه یک آدرس IP معتبر از روتر شما اختصاص مییابد. برای تغییر آی پی آدرس اشتباه، ابتدا دستور ipconfig /release و بعد از آن ipconfig /renew را وارد کنید.
در بسیاری از موارد مشکل از این طریق حل میشود؛ اما در صورتی که رفع نشد، میتوانید کامپیوتر را به صورت مستقیم از طریق کابل به مودم وصل کنید. در صورتی که مشکل از این طریق حل شد، پس روتر باعث ایجاد این مشکل شده است!
پینگ شبکه
در صورتی که آی پی آدرس با عددی به غیر از ۱۶۹ شروع میشود و روتر مشکلی ندارد، پس احتمال مشکل جایی بین روتر و اینترنت است! در این مرحله، زمان استفاده از ابزار پینگ است. برای اطمینان از برقراری ارتباط با روتر، سعی کنید توسط این ابزار با سرور بزرگی مانند گوگل ارتباط برقرار کنید. برای انجام این کار باید پنجره کامند را باز کرده و دستور ping 8.8.8.8 را در آن وارد کنید. در صورتی که پینگ با موفقیت انجام نشود، اطلاعاتی در خصوص مشکلات احتمالی برای شما نمایش داده میشود. علاوه بر این، میتوانید از دستور tracert 8.8.8.8 استفاده کنید. در صورتی که خطایی در طول مسیر رخ دهد، احتمالاً مشکل در شبکه محلی شما است.
بررسی DNS شبکه
یکی دیگر از کارهایی که برای عیب یابی شبکه میتوانید انجام دهید، این است که اتصال به سرور را بررسی کنید. برای انجام این کار میتوانید از دستور nslookup استفاده کنید. در صورتی که بعد از اجرای این دستور، خطاهای Timed Out، Server Failure، Refused، No Response from Server و Network Is Unreachable دریافت کردید، پس مشکل در سرور مقصد است.
بررسی آنتی ویروس و نرم افزارهای امنیت شبکه
برخی مواقع، آنتی ویروس و نرم افزارهای امنیت شبکه مانع از انجام یک دستور در سطح شبکه میشوند. گرچه برای بهبود عملکرد شبکه استفاده از این ابزارها ضروری است، اما باید مطمئن بود که مانع عملکرد کلی شبکه نمیشوند.
بررسی پایگاه داده شبکه
گاهی اوقات به دلیل پر شدن ظرفیت پایگاه داده، در عملکرد کلی شبکه اختلال ایجاد میشود. پس اطمینان حاصل کنید که پایگاه داده مطابق با همان چیزی که انتظار دارید، در حال کار است.
تماس با پشتیبانی اینترنت
در صورتی که تمام روشهای گفته شده برای عیب یابی شبکه های کامپیوتری را پشت سر گذاشته و همچنان خطا دریافت کردید، بهتر است با شرکتی که از خدمات اینترنت آن استفاده میکنید، تماس بگیرید.
تماس با شرکت پشتیبان شبکه
به عنوان آخرین راه حل، بهتر است که با شرکتی که مسئولیت پشتیبانی شبکه شما را به عهده دارد، تماس بگیرید.